Zoeken
  • zijwashier

Maastricht: Deze (historische) plekjes ken je nog niet

Maastricht is zo'n heerlijke stad, een stad vol geheimen, met plekjes waarvan je niet wist dat ze er zijn. Als je van de vertrouwde paden af durft te gaan en niet altijd achter iedereen aan wandelt, dan heb je het gevoel dat je je in een andere omgeving waant. Ik neem je mee naar de historische plekjes van de stad. Ga je met me mee?

Maastricht in het kort

Maastricht: ook wel 'Mestreech', is de grootste stad in Limburg en telt bijna 120.000 inwoners. In 2013 werd deze stad zelfs benoemd tot beste winkelstad van Nederland. Met zijn kleine straatjes, bourgondische gezelligheid en gastvrijheid is deze stad óók mijn favoriet. Geen wonder dat Maastricht het Parijs van Nederland wordt genoemd.


Sphinxpassage

Mijn moeder en ik begonnen onze wandeling bij de Sphinxpassage. Dat is een 120 meter lang historisch herkenningspunt in Maastricht. Ik verwacht dat zelfs jij thuis wel iets hebt van dit merk, van een tegeltje tot wc-bril. Meestal is het hier super druk, vandaag lekker rustig ;). De passage laat de geschiedenis van het Sphinxkwartier zien in iets minder dan 30.000 tegels met mooie foto's en uitleg.


TIP: Als je toch in de buurt bent, stop dan bij Loods5. Een interieur winkel met allerlei leuke hebbedingetjes voor in huis. Trek hier wel genoeg tijd voor uit, dit is een winkel waar je het liefst de hele dag rondstruint...


De Stokstraat

De Stokstraat is een van de bekendere straatjes, ook wel de PC Hoofdstraat van Maastricht genoemd. Nu zal je vast denken...waarom is dit zo'n bijzonder plek? De Stokstraat is namelijk een van de oudste straatjes in Maastricht, dat zou je nu misschien niet denken gezien de luxury winkels die er gelegen zijn. In de middeleeuwen was dit een levendige straat waar veel handelaren woonden, tegelijkertijd diende veel huizen in deze straat als bordeel.


Helpoort

Nee, dit is niet de poort naar de hel... Deze poort diende vroeger als stadspoort van Maastricht! De naam ontstond rond de achttiende eeuw, de mythe gaat dat de naam is ontleed door het nabij gelegen huis genoemd 'In de Helle'. De poort is gelegen in het Jekerkwartier, hier vind je de meest historische plekjes van de stad. Je kan er zelfs nog een wandeling maken over de stadsmuur.


Leuk weetje: Het is de oudste stadspoort (1229) van Nederland.


Stenenbrug 3

Deze plek is precies waarom ik deze blog schrijf, ik wil dat iedereen hem kent. Midden in Maastricht zit de Bisschopsmolen. Dit is een molen (die nog in werking is!) + een bakkerij. De Bisschopsmolen bakkerij was de eerste 100% spelt bakkerij van Nederland, vers gemalen van de molen. Via de ingang kan je zo achter de molen kijken en heb je een unieke kijk in hoe het in zijn werking gaat. Zeker een bezoekje waard!


Leuk weetje: De molen levert zijn maalproducten aan de Gulpener Bierbrouwerij en bakt broden voor (wiel)renners, onder meer tijdens de Ronde van Zwitserland, Tour de France en het WK.

TIP: Nog niet geluncht? Koop een versgebakken broodje bij de bakkerij.


Boekhandel Dominicanen

Een kijkje nemen in deze prachtige boekhandel is door COVID-19 momenteel helaas niet mogelijk. Hij wordt door sommige zelfs gezien als een van de mooiste boekhandels ter wereld, al is het niet voor de boeken, dan is het voor de prachtige eeuwenoude architectuur.

Voor de één een boekhandel maar voor ander een plek om te relaxen en genieten van een kop koffie in een 13e eeuwse kerk.


Luna Rossa Gelateria in Wyck

Dit leuke gebouw ligt midden in de stad Wyck. Wyck is een hippe buurt 'aan de andere kant van de maas'. Buiten dat het zelfgemaakte ijs hier heerlijk is, is het aparte interieur aandoenlijk. Met een tweede vestiging ligt Luna Rossa Gelateria aan de Graanmarkt, dicht bij het Onze Lieve Vrouwenplein.


TIP: Als je hier bent, loop dan verder via de looptrap, dan kom je vanzelf uit bij de stadsmuur en Helpoort in stad Maastricht.


Klein gracht

De Kleine gracht is gelegen tussen de Markt en de Van Hasseltkade. Een straatje waar de oude muren uit de 14e eeuw nog intact zijn gebleven, als je deze straat doorloopt zie je zelfs nog een klein grachtje. Wie had dat gedacht midden in de stad Maastricht?

Dit zijn de plekjes die wij bezichtigd hebben, uiteraard zijn er een tal van leuke (en vooral bijzondere) plekjes in deze mooie stad. Is er iets dat we gemist hebben? Let me know!


Volgende week online: Thuis genieten van culinair Maastricht


95 keer bekeken

Gerelateerde posts

Alles weergeven